Σελίδες

Σάββατο 1 Σεπτεμβρίου 2012

Μαλδίβες - Maldives


Μαλδίβες...ένα από τα πιο όμορφα μέρη του κόσμου που έχω επισκεφθεί!...
Η αναζήτηση ταξιδιωτικού γραφείου, στοιχείων για τις Μαλδίβες και τελικού προορισμού στα απίστευτα πολλά νησιά των Μαλδίβων ήταν για μένα μια όμορφη εμπειρία που όμως μου πήρε αρκετό χρόνο. Έτσι αποφάσισα να αναρτήσω όσες χρήσιμες πληροφορίες βρήκα κατά την αναζήτησή μου και να σας περιγράψω τις εντυπώσεις μου από όλα όσα έζησα σε αυτό το πολύ όμορφο ταξίδι, ελπίζοντας να βοηθήσω όσους σκοπεύουν να ταξιδέψουν εκεί αλλά και να μεταφέρω μερικές πολύ όμορφες εικόνες σε   όσους προς το παρόν δεν μπορούν να ακολουθήσουν...
Οι Μαλδίβες - Maldives (και όχι Μαλβίδες όπως συνήθως τις ακούμε στην χώρα μας) βρίσκονται στον Ινδικό Ωκεανό, σχετικά κοντά στις νοτιότερες ακτές τις Ινδίας και της Σρι Λάνκα, λίγο βόρεια από τον Ισημερινό. Αποτελούνται από περίπου 1.200 νησιά τα οποία ομαδοποιούνται στις αποκαλούμενες ατόλες (atolls), 20 κυρίαρχες ατόλες συνολικά. 
Η πρωτεύουσα των Μαλδίβων είναι το Male και βρίσκεται δίπλα σχεδόν στο νησί Hulhule που φιλοξενεί το μοναδικό διεθνές αεροδρόμιο των Μαλδίβων. Την περίοδο που ταξίδεψα στις Μαλδίβες υπήρχαν δύο αεροπορικές εταιρείες με αυτό τον προορισμό από το αεροδρόμιο Ελ.Βενιζέλος, η Emirates και η Qatar Airways. Η Emirates είχε λίγο πιο ακριβά εισιτήρια αλλά τα δρομολόγια και οι ώρες αναχώρησης και άφιξης ήταν πιο βολικά για μένα και έτσι την επέλεξα. Η  πτήση είχε συνολική διάρκεια περίπου 8 ώρες και
ήταν χωρισμένη σε δύο ίσα περίπου τμήματα με ενδιάμεσο σταθμό το αεροδρόμιο του Dubai. Αν θυμάμαι καλά η στάση στο Dubai ήταν περίπου μιάμιση ώρα αλλά αυτό σίγουρα δεν με απασχόλησε ιδιαίτερα αφού το αεροδρόμιο του Dubai έχει πολλά σημεία ενδιαφέροντος είτε αγορών είτε χαλάρωσης για καφέ και ελαφριά γεύματα. Φθάνοντας στο Male, το ταξίδι συνεχίζεται προς τον τελικό προορισμό ανάλογα με το νησί επιλογής για διαμονή.

Τα πιο κοντινά νησιά εξυπηρετούνται με σκάφη, ενώ τα πιο μακρινά με υδροπλάνα και ο χρόνος φυσικά ποικίλει από ένα 15λεπτο (για τα πιο κοντινά νησιά) μέχρι και κάποιες ώρες...!
Η επιλογή του νησιού γίνεται κάποιες φορές με κριτήριο τον χρόνο και τρόπο μετάβασης σε αυτό από το Male, αλλά κυρίως με οικονομικά κριτήρια, δηλαδή ανάλογα με το κόστος διαμονής σε αυτό. Ουσιαστικά, κάθε νησί των Μαλδίβων, εκτός από αυτό της πρωτεύουσας, αξιοποιείται από μια μόνο ξενοδοχειακή μονάδα, καθώς 
οι εκτάσεις των νησιών είναι πολύ μικρές. Κατά συνέπεια επιλέγει κανείς το νησί ανάλογα με το κόστος του ξενοδοχείου που βρίσκεται σε αυτό.
Ο καιρός στις Μαλδίβες είναι σχεδόν σταθερός όλο τον χρόνο με την θερμοκρασία να κυμαίνεται μεταξύ 25 και 30 βαθμών Κελσίου. Αυτό που διαφοροποιείται είναι η ένταση των βροχών και της υγρασίας στην ατμόσφαιρα. Η υγρασία είναι πάρα πολύ έντονη καθ' όλη 
την διάρκεια της ημέρας και παρότι η θερμοκρασία μπορεί μόλις να αγγίζει τους 30 βαθμούς, η αίσθηση της ζέστης είναι πολύ εντονότερη. Χρειάζεται οπωσδήποτε αντηλιακό με υψηλό δείκτη προστασίας το οποίο πρέπει να ανανεώνεται συνέχεια προς αποφυγή εγκαυμάτων και αύξησης των πανάδων και φυσικά καπέλο και γυαλιά!
Εάν η χρονική περίοδος που μπορείτε να επισκεφθείτε τις Μαλδίβες είναι περίοδος βροχών μην απογοητεύεστε. Η βροχή στις Μαλδίβες δεν συνοδεύεται από την ψύχρα στην ατμόσφαιρα όπως στην Ελλάδα και συνήθως έρχεται με τη μορφή ελαφριάς  ή μέτριας καταιγίδας η οποία διαρκεί πολύ λίγη ώρα.

Το φαγητό στις Μαλδίβες εξαρτάται φυσικά από το ξενοδοχείο στο οποίο διαμένει κανείς, αλλά συνήθως προσφέρουν μεγάλη ποικιλία που καλύπτει όλα τα γούστα. Χρησιμοποιούν αρκετά μπαχαρικά τα οποία όμως δεν έχουν ιδιαίτερα έντονη γεύση και αρκετά λαχανικά και φρούτα στις συνταγές τους. Η ημιδιατροφή στο ξενοδοχείο είναι μια καλή λύση για όσους συνηθίζουν να περνούν τον χρόνο τους στην παραλία, καθώς το πρωινό είναι αρκετά πλούσιο αν είναι στυλ μπουφέ και το βραδινό σερβίρεται αρκετά νωρίς, οπότε
το ενδιάμεσο γεύμα δεν είναι αναγκαίο.
Τα ξενοδοχεία συνήθως προσφέρουν την δυνατότητα για κάποιες δραστηριότητες, όπως η μονοήμερη μετάβαση για μπάνιο, φαγητό - διασκέδαση σε άλλο νησί, ο γύρος του νησιού με glass bottom boat, η μετάβαση στην πρωτεύουσα και ξενάγηση σε αυτήν, κ.α. Αυτό που δοκίμασα και , κατά την γνώμη μου, αξίζει είναι ο γύρος του νησιού με glass bottom boat, καθώς ο βυθός γύρω από τα νησιά είναι συνήθως κοραλλιογενής 

και υπάρχει πολύ μεγάλη ποικιλία ψαριών για να δει ο επισκέπτης. Φυσικά υπάρχουν και νησιά που προσφέρουν την δυνατότητα κατάδυσης στους υφάλους για πιο άμεση επαφή με το θαλάσσιο βυθό. Για αγορές συνήθως δεν υπάρχει μεγάλη ποικιλία στα νησιά - τουριστικές μονάδες. Τα νησιά είναι τόσο μικρά που δεν διαθέτουν περισσότερα από 3-4 μαγαζιά. Αυτό που ίσως αξίζει είναι η αγορά μερικών μικρών αναμνηστικών ειδών από το νησί της διαμονής. 
Επίσης, το διεθνές αεροδρόμιο των  Μαλδίβων δεν έχει πολλά καταστήματα, το μόνο που προμηθεύτηκα από εκεί κατά την επιστροφή ήταν μερικά από τα ιδιαίτερα μπαχαρικά τους, τα οποία βέβαια μπορεί κανείς να τα βρει και στην χώρα μας. Αντίθετα το αεροδρόμιο του Dubai προσφέρεται για αγορές, αρκεί να είναι  ο αγοραστής ενημερωμένος για τις τιμές των αντίστοιχων προϊόντων στη χώρα μας πριν το ταξίδι. Επίσης, προσοχή χρειάζεται στην αγορά ηλεκτρονικών ειδών από τα καταστήματα των αεροδρομίων, γιατί πολλές συσκευές δεν διαθέτουν τα menu επιλογών στη δική μας γλώσσα. Το νόμισμα με το οποίο συνήθως γίνονται οι συναλλαγές στις Μαλδίβες είναι το δολάριο, αλλά και το ευρώ, είναι όμως πολύ πιθανό η πληρωμή να γίνει σε ευρώ και να επιστραφούν ρέστα σε δολάριο.
Οι τιμές γενικά φαγητών και ποτών στις Μαλδίβες είναι λίγο πιο υψηλές από τις μέσες τιμές των αντίστοιχων προϊόντων στη χώρα μας. Επίσης, αν έχετε κάποια ιδιοτροπία στη γεύση σας αναφορικά με το πόσιμο νερό, κάτι που ίσως θα θέλατε να προμηθευτείτε πριν φτάσετε στο νησί της διαμονής σας είναι μερικά μπουκάλια εμφιαλωμένο νερό της επιλογής σας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου