Σελίδες

Πέμπτη 18 Δεκεμβρίου 2014

Ρεβίθια Φατούς - Fattoush chickpeas salad

Καλωσήλθατε στο blog μου!

Σήμερα θα μοιραστώ μαζί σας μια εύκολη και υγιεινή συνταγή.

Αν δεν συμπαθείτε τα ρεβίθια αλλά αγαπάτε την σαλάτα, αυτή η συνταγή μπορεί να σας κάνει να δείτε τα ρεβίθια με άλλο μάτι! Κάπως έτσι τουλάχιστον έγινε με εμάς, καθώς τα ρεβίθια σούπα, η κλασσική δηλαδή συνταγή, δεν μας αρέσει καθόλου και έτσι δεν μπαίνει ποτέ στο σπίτι!

Κάποια στιγμή δοκιμάσαμε το φατούς (fattoush) και επιτέλους βρήκαμε τον τρόπο να βάλουμε τα ρεβίθια στο μενού του σπιτιού! Η συνταγή που σας προτείνω είναι η σπιτική παραλλαγή του φατούς που είχαμε αρχικά δοκιμάσει, με συνδυασμούς από διάφορες άλλες παρόμοιες συνταγές που βρήκα στο διαδίκτυο.



Τα υλικά που χρειάζονται είναι τα ακόλουθα:

Υλικά για περίπου 4 πιάτα:

300 γρ. ρεβίθια
πράσινη σαλάτα (μπορείτε να χρησιμοποιήσετε σακουλάκι προετοιμασμένης σαλάτας) 
3-4 φρέσκα κρεμμυδάκια ή ένα μεγάλο κρεμμύδι ξερό 
4 πιπεριές Φλωρίνης ψημένες
μαϊντανός (προαιρετικά)
κάπαρη (προαιρετικά)
λίγη αμυγδαλόψιχα (προαιρετικά)
λίγο κουκουνάρι (προαιρετικά)
λίγοι ηλιόσποροι (προαιρετικά)

Υλικά για την σως:

ελαιόλαδο
2 λεμόνια
1 κ.σ. μέλι
αλάτι
πιπέρι
λίγο κύμινο

Προαιρετική προσθήκη: ψημένη αραβική πίτα κομμένη σε μικρά κομμάτια (είναι πεντανόστιμη αλλά αν είναι τηγανητή ξεφεύγει λίγο από το υγιεινό της συνταγής!)

Εκτέλεση:

1. Μουλιάζουμε τα ρεβίθια από το προηγούμενο βράδυ σε κρύο ή χλιαρό νερό.

2. Στραγγίζουμε και ξεβγάζουμε τα ρεβίθια, τα κλείνουμε σε πετσέτα σαν πουγγί και τα πιέζουμε κυκλικά και μαλακά σε μια επιφάνεια για να βγουν όσο γίνεται τα φλούδια τους.

3. Ρίχνουμε τα ρεβίθια στην κατσαρόλα με αρκετό φρέσκο νερό και τα βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν αρκετά, αφαιρώντας τον αφρό κατά την διάρκεια του βρασμού. Ρίχνουμε αλάτι λίγο πριν ολοκληρωθεί το βράσιμο.

4. Μόλις βράσουν τα στραγγίζουμε από το νερό.

5. Ετοιμάζουμε την σως χτυπώντας όλα τα υλικά της σε ένα βαζάκι.

6. Για να σερβίρουμε, ανακατεύουμε σε ένα μεγάλο μπολ την σαλάτα, όσα ρεβίθια θα χρειαστούμε για τα πιάτα που θα σερβίρουμε (κατά προτίμηση ζεστά), ψιλοκόβουμε τις πιπεριές, τα κρεμμυδάκια, ρίχνουμε τον μαϊντανό ψιλοκομμένο, την κάπαρη, την αμυγδαλόψιχα, το κουκουνάρι, τους ηλιόσπορους και τέλος την σως και ανακατεύουμε μαλακά.

7. Μοιράζουμε στα πιάτα μας και περιχύνουμε με όση σως έχει μείνει στο μπολ.

8. Αν θέλουμε, προσθέτετε λίγα κομμάτια ψημένης αραβικής πίτας σε κάθε πιάτο.


Καλή μας όρεξη!


Σημειώσεις: 

- Αν θέλουμε να διατηρήσουμε το φαγητό στο ψυγείο για την επομένη, θα πρέπει να έχουμε κρατήσει τα ρεβίθια χωριστά πριν να ανακατέψουμε με την σαλάτα γιατί αυτή θα μαραθεί.

- Τα υλικά της σαλάτας μπορούν να αυξομειωθούν ή να παραληφθούν κατά βούληση και ανάλογα με τα γούστα μας. Υπάρχουν πολλές παραλλαγές στο διαδίκτυο που μπορούμε να ακολουθήσουμε, αξίζει να ψάξουμε και να κάνουμε τους δικούς μας γευστικούς συνδυασμούς! 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου